Latynoskie niebo w gębie – co warto zjeść w brazylijskich restauracjach?

Brazylia to jedno z największych państw świata. Znajduje się w Ameryce Południowej, nad Oceanem Atlantyckim. Niemal każdy kojarzy ten kraj z karnawałem, ciepłym klimatem i Statuą Chrystusa Zbawiciela w Rio de Janerio.

Jednak mało osób zna potrawy charakterystyczne dla tego państwa. Znajdziemy w nich głównie mięso, krewetki, ryby, warzywa i owoce. Brazylijscy kucharze wykorzystują również mąkę z manioku, czyli rośliny uprawnej, czarną fasolę i biały ryż. Jakie potrawy można z nich przyrządzić?

Dania, których trzeba spróbować w Brazylii!

  • Sanduiche de carne – to typowe kanapki fast food w stylu naszych hamburgerów. Podobno najlepiej smakują z wołowiną.
  • Feijoada – brazylijskie danie narodowe. Jest to rodzaj gulaszu głównie z czarnej, czasem zaś z brązowej lub czerwonej fasoli. Tak zwana feijoada completa składa się z krewetek, fasoli, suszonego mięsa, wędzonych kiełbasek, ozorów, wieprzowych uszu i nóg, goździków, liści laurowych oraz pieprzu, czosnku i cebuli. Tutaj przeczytasz więcej informacji o tym wyjątkowym brazylijskim gulaszu, czyli Feijoadzie.
  • Churrasco – po portugalsku lub hiszpańsku oznacza wołowinę lub griillowane mięso. Często podawane jest ono w restauracjach w specjalny sposób, mianowicie kelner roznosi gorące, pachnące dymem mięso między stołami, a następnie odcina spore kawałki wprost na talerze klientów. Ten styl podawania mięsa nazywa się „espeto corrido or rodízio”.

Brazylijskie coś na wynos

  • Pão de queijo – są to mini bułeczki serowe, składające się między innymi z tapioki i białego sera. Z zewnątrz są chrupiące, zaś w środku delikatne. Popularne są zarówno jako przekąski, jak i element śniadania.
  • Pastel – przekąska sprzedawana w fastfoodowych budkach. Może być zarówno na słono, jak i na słodko. Smażona jest na głębokim oleju, podawana z mięsem mielonym i serem lub warzywami albo z czekoladą i owocami.
  • Tapioca – to naleśnik z tapioki, czyli skrobi z manioku z serem i innymi dodatkami. Można też kupić wersję na słodko.

A co na brazylijski deser?

  • Brigadeiro – jest to brazylijska czekoladowa trufla, zawierająca dużą ilość kajmaku.
  • Romeu e Julieta – najpopularniejszy deser w Brazylii. Składa się z grubego plasterka białego sera oraz pasty z gujawy.
  • Açaí na tigela – deser, który jednocześnie można uznać za zdrowe śniadanie. Jest to gęsty krem z owoców açaí, który można podawać z kawałkami innych owoców, muesli oraz z odrobiną skondensowanego mleka.

Podsumowanie artykułu o brazylijskich przysmakach

Jeśli więc planujesz podróż do Brazylii, nie zapomnij spróbować lokalnej kuchni. Potrawy z pewnością zaskoczą Cię pozytywnie nie tylko wyglądem, ale i smakiem.